Ohýbání plechů

Ohýbání plechů je proces, při kterém se plechový materiál ohýbá do požadovaného tvaru nebo úhlu. Tento proces se často provádí za studena pomocí lisování nebo ohýbacích strojů, ale může se také provádět za tepla v závislosti na specifikacích materiálu a požadovaném výsledku.

Využití procesu ohýbání plechů

Ohýbání je důležitou technikou při realizaci střešní krytiny, která poskytuje několik klíčových využití:

Přizpůsobení tvaru střeše: Umožňuje přizpůsobit plechy různým tvarům střechy, včetně oblouků, kopců, členitých povrchů a jiných složitých architektonických prvků.

Tvorba opletení a detailů: Ohýbání  je klíčové pro vytváření opletení a technických detailů na střeše, jako jsou přesahy, zábradlí, okapový systém, hřebeny a další prvky.

Zajištění stability a pevnosti: Upravené plechy mohou být použity k posílení určitých částí střechy nebo k vytvoření pevnějších spojů a konstrukcí.

Estetické úpravy: Také umožňují vytvářet různé estetické prvky na střeše, jako jsou obloukové tvary, zakřivené hrany nebo jiné dekorativní prvky.

Adaptace na různé typy plechů: Ohýbání plechů umožňuje pracovat s různými typy střešních materiálů, včetně oceli, hliníku, mědi a dalších kovů.

 

Postup při ohýbání plechů

Postup závisí na konkrétních požadavcích a specifikacích projektu, stejně jako na používaném zařízení a materiálu. Zde je obecný postup při ohýbání plechů:

Příprava materiálu: Nejprve je nutné zajistit správný plechový materiál s vhodnou tloušťkou a vlastnostmi pro požadovaný účel.

Nastavení ohýbacího zařízení: Ohýbací stroj je nastaven tak, aby odpovídal požadovaným rozměrům, úhlům a tvarům plechu.

Umístění plechu: Plech je umístěn na ohýbací zařízení tak, aby byl připraven k ohýbání v souladu s návrhem.

Ohýbání plechu: Ohýbání plechu se provádí pomocí ohýbací lišty, která aplikuje tlak na plech a ohýbá ho do požadovaného úhlu.

Kontrola kvality: Po ohýbání je provedena kontrola kvality, aby se zajistilo, že plech byl ohnutý přesně podle specifikací a nejsou přítomny žádné vady nebo deformace.

Dokončení: Ohýbaný plech může být dále zpracován, pokud je to nutné, nebo přímo použit pro další montáž nebo výrobní proces.